Reparatie en vervanging

De oorzaken van autoruitschade

Het kan bij een ieder gebeuren dat een klein steentje een barst veroorzaakt. Deze is vaker zichtbaar als een klein sterretje op de ruit en kan, afhankelijk van de ligging op de ruit heel lastig overkomen. Een kleine barst zo is veroorzaakt dient nooit genegeerd te worden. Veel mensen zijn zich namelijk er niet van bewust dat de vooruit in belangrijke mate meehelpt aan de stijfheid van het koetswerk. Er werken dus heel grote krachten op de ruit die bij een zwaktepunt zoals een barste de hele ruit kunnen doen laten barsten.

Dit kan geheel onverwachts gebeuren en een groot gevaar vormen voor de veiligheid in het verkeer. Laat een kleine barst dus zo gauw als mogelijk herstellen bij een erkende werkplaats. Er zijn in de handel ook speciale kits te verkrijgen waarmee je zelf de nodige reparaties kunt uitvoeren.

Niet elke schade kan worden hersteld

Natuurlijk is er wel een limiet aan welke schade wel hersteld kan worden. Over het algemeen kunnen barstjes tot een diameter van ongeveer 2.5 cm nog hersteld worden en dienen ze zich ook niet te dicht bij de rand van de ruit te bevinden. Bij grotere barstjes wordt aangeraden de hele ruit te laten vervangen. Het repareren begint met het verwijderen van restantjes gebroken glas dat zich eventueel nog mocht bevinden in de beschadiging. Nadien wordt er een speciale hars in gespoten. Deze is geheel kleurloos en wordt na het drogen even hard als het glas.

Het hars wordt met een speciaal gereedschap onder lichte druk in alle scheurtjes geperst. Eventueel dient de ruit ter plekke lichtjes te worden verwarmd om het hars beter te laten vloeien. Na het opdrogen kunnen de restanten hars met een scheermesje voorzichtig worden verwijderd en wordt de ruit schoongepoetst. De barst blijft meestal nog lichtjes zichtbaar, maar betekent het een grote verbetering met de oude situatie. De reparatie vindt trouwens geheel op de auto plaats en hoeft de ruit dus niet te worden verwijderd. Een flinke besparing dus op het maakloon en voorkom je de aanschaf van een dure autoruit.